SOMUNCU BABA TÜRBESİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
 
“Somuncu Baba” olarak bilinen, Hacı Bayram-ı Veli’nin hocası, alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli’nin türbesinin yanına yaptırılan külliyeye, Ramazan ayı nedeniyle vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Aksaray Belediyesi tarafından 2013’te yaptırılan Somuncu Baba Külliyesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde 7 bin evliyanın yattığını ifade ettiği Ervah Kabristanlığının yanında yer alıyor. Somuncu Baba’nın hayatının minyatürlerle 12 bölümde anlatıldığı müze ile ziyaretçilerin ibadet edebilecekleri caminin de bulunduğu külliyede, ramazan dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
 
Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, yaptığı açıklamada, Somuncu Baba’nın Anadolu’nun önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi. Külliye ve türbeye, yıl boyunca Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçi geldiğini belirten Yazgı, özellikle Ramazan’da ziyaretlerde büyük artış meydana geldiğini aktardı. Türbeyi ziyarete gelenlerin, külliyeyi gezmeden gitmediklerini anlatan Yazgı, “külliyeye gelen vatandaşlarımız, türbede dua edip, Somuncu Baba ile ilgili birçok bilgi öğrenebiliyor” diye konuştu.

Hayatı 12 bölüm halinde anlatılıyor
 
Yazgı, külliyede ziyaretçiler için Somuncu Baba dönemine ait bazı gelenekleri de yaşatmaya çalıştıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti: “Türbe ziyaretini gerçekleştiren ziyaretçilerimiz daha sonra külliyemize gelerek, Somuncu Baba’nın hayatını rehber eşliğinde 12 bölümde dinleyerek, öğrenebiliyor. Somuncu Baba’nın geçmişte yaptığı ekmek geleneğini de külliye içerisindeki fırında büyük ölçüde aslına uygun şekilde ürettiğimiz küçük ekmeklerle devam ettiriyoruz. Burada ayrıca, vatandaşların ziyaretleri anısına süs ya da hediyelik eşya alabilecekleri mekânlar var. Ziyaretçilerimize hem Anadolu’nun en önemli alimlerinden Somuncu Baba hakkında detaylı bilgi almaları konusunda yardımcı oluyor hem de manevi ortamda türbe ziyareti yapmalarını sağlıyoruz.”

Somuncu Baba’nın hayatıyla ilgili biyografik çalışmaları bulunan araştırmacı- yazar Mahmut Ulu da Şeyh Hamid-i Veli’nin, talebesi Hacı Bayram-ı Veli ile Kabe’ye gittikten sonra Aksaray’a yerleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Somuncu Baba, 1412 yılında burada vefat etmiştir. Kendisi Anadolu’nun manevi mimarlarından, mana köklerinden birisidir. Burada, türbesinin yanında ibadetlerini yaptığı çilehanesi var. Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçiler, buraya gelerek dualar ediyor. Ayrıca Somuncu Baba’nın türbesinin yanındaki çilehaneye girerek, o manevi ortamda bulunuyor.”

 

YENİ BÖLÜMLER izle7.com
Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı 1. Bölüm - 1 Mayıs 2026
Kanal 7 ekranlarının günlük dizisi Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisi 1 Mayıs Cuma günü yayınlanan yeni bölümü 1. bölümüyle son bölümüyle izle7.com'da.Akdeniz’i Türk gölü haline getiren kahramanların destansı öyküsü…Midilli’den çıkan dört kardeşin, tehlikelere göğüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarını konu alanBarbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı  Sipahi Yakup Ağa’nın dört oğlu olan İshak, Oruç, Hızır ve İlyas’ın, Barbaros kardeşlere dönüşme serüvenini anlatacak.Dizi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki denizaşırı seferlerinde unutulmaz zaferlere imza atan “Kızıl Sakal” lakaplı Barbaros Hayreddin Paşa ve diğer üç kardeşinin hayatını anlatmaktadır. Devletin kaptan-ı deryâsı olan Hayreddin Paşa, Akdeniz’de Osmanlı üstünlüğünü sağlamıştır. Tüm Akdeniz kıyılarını egemenlik altına alan Hızır Reis’in en büyük destekçisi, kardeşi Oruç Reis olmuştur.Barbaros Hayreddin Paşa’nın asıl adı Hızır’dır. Ona ”dinin hayırlısı” anlamına gelen “Hayreddin” adını, Osmanlı Devleti’ne yaptığı hizmetlerden dolayı Yavuz Sultan Selim vermiştir. Barbaros ismi ise aslında ağabeyi Oruç Reis’e aittir; ancak onun ölümünden sonra Hayreddin Paşa tarafından da kullanılmıştır. Bu ismin verilmesinin sebebi, Oruç Reis ve diğer kardeşlerinin kızıl renge çalan sakallarının olmasıdır: Barba, ”sakal”; rossa ise ”kızıl” anlamına gelmektedir.
Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı 1. Bölüm - 1 Mayıs 2026